please wait, site is loading

Blog

Timelapse: This is Finland

Posted on: 25.3.2015 by Henri | No Comments
Timelapse: This is Finland

Timelapse: This is Finland

It was a little over week ago, the night of  March 17-18 to be exact, that I will remember long. Earlier in the evening I was checking Aurora Borealis forecast and it showed that geomagnetic storm was on its way to earth and kp’s could rise as high as 9. Media was shouting everywhere that this could be the top aurora’s for a decade. And they weren’t wrong. I don’t think I’ve ever witnessed so strong northern lights in my life.

I packed the car and headed straight away from city lights. Well not straight because Aurora Borealis was so strong during the drive that I just had to stop and take few photos in case it would go away before reaching the destination.

Usually making Aurora Borealis timelapses it’s pretty straight forward. Just point the camera north. But not this time. It was EVERYWHERE! First the south was strongest and then north. If only I had more than two cameras so it wouldn’t be any problem. Even when returning home 4.30 AM the sky was still green which is unusual. Had 1,5 hours of sleep before the first client but it was worth every minute. :)

All the material in this clip are from that spectacular night. I hope you like it!

This is Finland from Henri Luoma on Vimeo.

Maaliskuun 17.-18. välisen yön muistan vielä pitkään. Aiemmin illalla tarkistin revontuliennusteita ja huomasin, että suuri auringonpurkaus oli tulossa maata kohti ja KP’t saattaisivat nousta asteikossa 9 asti. Mediassa toitotettiin joka suunnalla, että tulevana yönä saattaisi olla vuosikymmenen hienoimmat revontulet. Ja ne eivät olleet väärässä. En muista, että olisin koskaan nähnyt noin voimakkaita revontulia.

Pakkasin auton ja suuntasin pois kaupungin valoista. Matkalla piti muutaman kerran pysähtyä, kun revontulet olivat niin voimakkaat, että ne valaisivat koko lähitienoon. Koskaan kun ei tiedä ovatko ne illan viimeiset tulet ennen kuin pääsen kohteeseen perille.

Yleensä revontulitimelapsejen teko on suhteellisen suoraviivaista, osoita vain kamera pohjoista kohti, mutta ei tuona yönä. Ensin ne olivat erittäin voimakkaat etelän suunnalla, sitten pohjoisen ja tanssivat pitkin taivasta ilmansuunnasta toiseen. Kumpa käytössäni olisi ollut useampi kuin kaksi kameraa, niin mitään ongelmia ei olisi ollut. Palasin yölliseltä reissultani kohtiin klo 4.30 ja taivas oli yhä vihreänä revontulista. Unesta sinä yönä sai nauttia 1,5h edestä ennen ensimmäistä asiakaskeikkaa, mutta valvottu yö oli joka minuutin arvoista. :)

Kaikki videon materiaali on kuvattu kyseisenä yönä. Toivottavasti pidätte!

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open

Henri Luoma | henri[at]hlp.fi | +358 40 5930 582